HISTORIEK

 


Generaties lang was deze authentieke Haspengouwse vierkantshoeve in het bezit van een grote landbouwersfamilie, todat de cirkel doorbroken werd en het pand in 1990 overging in mijn handen.


Het is hier in Ketsingen, dat ook de Demer ontspringt, een van de vele bezongen Vlaamse rivieren met Ernest Claes als één van de grootste fans.
Behoudens enkele goede Tongernaren en geschiedkundigen zijn er waarschijnlijk maar weinig inwoners in dit kleine stille gehucht van Berg die weet hebben van de ware geschiedenis van dit dorpje.

Lange tijd werd deze plek bestempeld als een heidense plaats aan "het uiteinde van de wereld". De bewoners konden nauwelijks in hun levensonderhoud voorzien en benoemden hun woonplaats "de vuurpoel" omdat deze telkens weer in opeenvolgende oorlogen werd vernield.
Volgens de verhalen zouden hier tot vier keer per jaar heksensabbats worden gehouden met als voornaamste die van de Walpurgisnacht. Deze heeft plaats tijdens de nacht van 30 april op 1 mei, bij het begin van de Keltische zomer.

Op één kilometer van "De Open Poort" ligt de Galgenberg, op honderd drieëntwintig meter hoogte dominant boven het kleine dal met zijn glooiende akkers en een groot bos van eik en haag-beuk.
Op deze strategische heuvelrug werden talrijke overblijfselen gevonden uit de prehistorische en vooral uit de Romeinse periode.
Verschillende resten van tumuli (begraafplaatsen) en villa's wijzen erop dat Berg, sterk geromaniseerd was. Sedert de late middeleeuwen maakten Berg en Ketsingen deel uit van de stadsvrijheid Tongeren.
Omwille van zijn strategische ligging kreeg Berg (1674 - 1747) vaak te lijden van Franse militaire kampementen...  

Te midden van het golvende landschap waar landerijen, plantages en bossen zich als een kleurrijke lapjesdeken uitstrekken, was dit oord ooit het decor van hevige veldslagen. Nu is deze oase aan de Demerbron, een historisch, cultureel en toeristisch middelpunt geworden binnen de Euregio...

Met heel veel respect voor dit Haspengouws Erfgoedpand en zijn verleden, heb ik als de huidige bewoonster een start gemaakt om een nieuwe verantwoordde en hedendaagse invulling te geven aan dit pand dat in zijn behoud op termijn dreigde verloren te gaan.

"de Open Poort" is mijn levensproject dat door zijn omvang, zich stapsgewijze zal ontplooien en ontwikkelen, er constant over wakend dat de ware ziel ervan nooit verloren gaat.
Dit kan uiteraard enkel met al mijn inzet en doorzettingsvermogen doch vooral met heel veel liefde...


 


 


 


 


 


 


 


 


 

© 2010 De Open Poort - Wooop.be